Dijital para biriminin ilk örneği olan Bitcoin, tüccar ve siber güvenlik uzmanlarından, birçok risk sermayedarı tarafından övgü aldı. Özellikle internet teknolojisinin büyük yeniliği olan Bitcoin’in geleneksel paralardan farkı şunlardır;
- Herhangi bir ülkeye bağlı olmaması
- Merkez bir banka tarafından üretilmemesi ya da basılmaması
- Hesapların hiçbir şekilde dondurulmaması
- İşlemlerin çevrimiçi gerçekleşmesi ve dijital imza koruması
- Herhangi bir hükümet tarafından düzenlenmemesi ve faturalandırılmaması
- Bir ülkeye bağlı olmamasından kaynaklı ekonomik krizlerden etkilenmemesi
- Sınırlı sayıda olması
- Geleneksel paralardan çok daha hızlı olması ve işlem ücretlerinin oldukça düşük olması
gibi özellikler Bitcoin ticareti açısından oldukça önemlidir.

Bitcoin Ticareti ve Güvenlik
Bitcoin’in bu ayrıcalıkları aynı zamanda siber saldırılara maruz kalmasına sebep oldu. Merkezi olmayan, herhangi bir düzenlemeye tabi tutulmayan ve bilgisayar maharetiyle ortaya çıkması siber saldırganlar için Bitcoin’i açık bir hedef haline getirdi.
Pazar değeri 130 milyar doları geçen Bitcoin finans çevrelerinde ilgiyle takip edilmektedir. Bu durum aynı zamanda çok büyük miktarlarda hırsızlık olmasına sebebiyet verdi. Dolandırıcılar bu hırsızlık için birçok yola başvurmaktadır. Dolandırıcılar Bitcoin sahiplerini kandırarak ya da Bitcoin sahiplerinin e-posta adreslerine sızarak şifrelerin sıfırlanmasını sağladı. Aynı zamanda e- cüzdanları ele geçiren saldırganlar yaklaşık 4100 Bitcoin’in sahibi oldular. 4100 Bitcoin günümüzde yaklaşık 29 milyon dolar etmektedir. Buna benzer bir diğer saldırı ise Hong Kong’ta meydana geldi. Bu saldırı öteki bahsettiğimiz saldırıya oranla çok daha büyük bir saldırıydı. Yaklaşık olarak 16.000 Bitcoin çalındı. 16.000 Bitcoin’in günümüzdeki değeri ise yaklaşık 112 milyon dolardır. Bitcoin işlemleri geri alınamadığı ve Bitcoin sahipleri ellerindeki Bitcoin’leri belgeleyemediğinden ötürü çalınan Bitcoin’ler için hak iddia edemediler.
Bitcoin üretimi yani Bitcoin madenciliğini yapmak için yüksek işlemci gücüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bahsettiğimiz işlemci gücüne ulaşmak isteyen saldırganlar, diğer insanların bilgisayarına sızarak o bilgisayarları adeta kendilerine Bitcoin kölesi yapmaktadırlar.
Bu tarz saldırılardan korunmak için Bitcoin adına yapılan zararlı yazılımlardan uzak durmak gerekmektedir. Zararlı yazılımı bir şekilde bilgisayarınıza kurarsanız siz farkında olmadan başka insanlar sizin bilgisayarınız işlem gücüyle Bitcoin üretmeye başlarlar. Bu nedenle Bitcoin üretmeye yaradığı söylenen yazılımları bilgisayarınıza indirmemeniz gerekiyor ki 12 bin bilgisayar bu şekilde ele geçirildi.
Güvenilir Bitcoin Ticareti İçin Ne Yapmalı?
Bitcoin ticareti aslına bakılırsa oldukça güvenlidir. Bahsettiğimiz bu çalınma olayları oldukça eskidir. Günümüzde Bitcoin’e siber saldırı yapıp kişiden Bitcoin çalmak neredeyse imkânsıza yakındır. Bitcoin ticareti bilindik borsalarla yapıldığı takdirde herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Bitcoin saklamanız için e-cüzdanlar bulunmaktadır. Bitcoin’i e-cüzdanınıza aldıktan sonra bu cüzdanı katmanlar halinde şifrelemeniz gerekecektir. Bu şifrelemeyi yaptıktan sonra yedekleme işlemini atlamayın. Bilgisayarınıza sürekli olarak e-cüzdanınıza giren çıkan Bitcoin’lerden sonra bilgisayarınıza bir kopya alın. Herhangi bir çalınma durumu ile karşı karşıya kalırsanız kopyaladığınız bilgilerle cüzdanınızı yeniden kurabilirsiniz. Ayrıca Bitcoin yazılımınızı sürekli olarak güncellemeniz de gerekmektedir. Gelen güncellemeler teknik aksaklıklar veya eksik olan güvenlikleri kapatmak adına gelmektedir. Bu nedenle güncellemelerinizi asla ihmal etmeyin. Son olarak eğer mümkünse birden fazla imzalama seçeneğini tercih edin. Saldırganlar olurda bir şifrenizi kırmayı başarırsa diğer bir şifre ile karşılaşacaklardır. Bu da sizin cüzdan güvenliğiniz açısından oldukça önemlidir.