Blockchain Sistemi Hangi Sektörlerde Kullanılıyor?
İlk olarak 2008 yılında hayatımıza giren Bitcoin önderliğinde coin kardeşler çok konuşuldu, tartışıldı. Bu sanal ödeme araçlarıyla birlikte gündeme gelen, bugün değeri çok daha iyi anlaşılan ve kripto paraların alt yapısını oluşturan Blockchain sistemi her geçen gün gelişmeye devam etmektedir. Yapılan ciddi için yatırımlardan sonra birçok kişinin ilgisini çeken ve teknolojide devrim olarak nitelendirilen bu sisteme kısaca göz atalım.
Blockchain Sistemi
Blockchain sistemi şifrelenmiş işlem takibi sağlayan, dijital verilerin kopyalanmasına değil dağıtılmasına izin veren bir yapıdır. Bu yapısıyla blok zincirleri oluşturarak aslında yepyeni bir teknoloji türünün omurgasını oluşturuyor. Bu sistemde veri tabanı blok zincirlerinden oluşuyor ve sürekli güncellenerek varlığını güvenilir bir şekilde devam ettiriyor. Sistemin verileri merkezi bir konumda saklanmadığından kayıtlar herkese açıktır ve istenildiğinde doğrulanabilir. Hackerların erişip bozabileceği merkezi bir sürümde bulunmuyor. Blockchain sistemi veriye herkesin erişim sağlayabilmesi için milyonlarca bilgisayarda tutulmasını sağlıyor. Bu sayede internete girebilen herkes veriye de kolayca ulaşabiliyor.
Blockchain Sistemi Güvenilir Yapısıyla Ön Plana Çıkıyor
Tek bir kurum ya da kuruluş tarafından kontrol edilemiyor, tek bir kırılma noktasına sahip değil. Blok zincirinde yapılan her bir işlem 10 dk arayla otomatik olarak güncelleniyor işlemlerin her birine blok adı veriliyor buda iki önemli unsur; şeffaflık ve bozulmazlığı ön plana taşıyor. Blockchain sistemindeki işlemler herkese açık durumda ve ağa gömülü şekildedir. Herhangi bir bilgiyi değiştirebilmek için tüm ağınkinden daha fazla işlem gücüne sahip olmak gerekir. Bu değer matematiksel olarak mümkün olsa da teoride imkansıza yakındır.
Blockchain Sistemi Birçok Sektörde Kullanılıyor
Blockchain sistemi sanal para uygulamaları ile gündeme gelmesi bankalar ve finans piyasaları tarafından kullanılabilir olacağı öngörülmüştü fakat para piyasaları harici uluslararası ulaşımdan, tekstile dev şirketler bu konuda çok ciddi adımlar atmış pek çok sektör tarafından kullanıma başlanmıştır. Günümüz sektör araştırmaları geleneksel bankacılık sistemlerinin teknoloji tarafından büyük ölçüde tehdit edildiğini ve artık ömrünün son günlerini yaşadığı konusunda hem fikir durumda. Gelecek planlama şirketlerinden bazıları 2022 tarihinden itibaren dünya para piyasasının önde gelen öncü bankalarının neredeyse hepsinin bankacılık sistemini sıfırdan değiştirerek Blockchain sistemine geçiş yapacağını bildiriyorlar. Bu geleneksel sistemden Blockchain’e dönüş akımı finansörlerin araştırmalarına göre bankaların geleneksel sisteme harcadığı masrafı yıllık olarak ortalama 15 milyar dolar ile 20 milyar dolar arasında düşüreceği konusunda hemfikirler.
Blockchain genel olarak sık transfer ağlarının geniş olduğu sektörlerde kullanılıyor. İlerleyen dönemlerde bankalara geleceği tahmin edilen köklü değişiklik de bu yeni sistemin hedeflediği gibi çalıştığını söyleyebiliriz. Bu teknoloji ile tüm görüşmelerimizi, mesajlarımızı, e-posta trafiklerimizi ve telefon konuşmalarımız gibi tüm özel bilgilerimizi saklamanın en güvenli yolunu bulmuş olacağız. Şu an tüm görüşmelerimizin güvenliği, bu görüşmelerimizin server sağlayıcılığını yapan iletişim şirketlerinde bulunmaktadır. Herhangi bir durumda bilgilerin sızdırılmayacağından emin olamıyoruz. Fakat yeni geliştirilen bu sistem, bizlere tam güvenliğin ne demek olduğunu gururla sunuyor.